Izpoved moje prostovoljske duše

Kaj je smisel življenja? Predvidevam, da to vprašanje muči mnoge v današnji t. i. organski družbi. Zakaj organski? Z delitvijo dela in razvijajočo se tehnologijo je v družbi nastajala vedno višja segregacija in kot posledica le-te so se tudi naše socialne vezi močno oslabile. Vendar zakaj poimenovanje ”organska”, kaj naj bi ta beseda točno predstavljala? Ozadje pomena te besede izhaja iz naših organskih teles ter kako popolno delujejo, da nas ohranjajo pri življenju. Da nam omogočajo dihati. who_am_i_large Toda kaj pa mi kot posamezniki v družbi, ali moramo tudi mi delovati popolno, na kakšen način naj bi sploh živeli naša življenja? Neizogiben pritisk, ki ga vsak dan občutimo, nam na nek način vsiljuje okvire, kako naj bi upravljali z našimi življenji na tem svetu. Izobražuj se, zaposli se, reproduciraj se, postani star in nato umri s kopico vnukov. Naredi vse to in tako boš našel srečo. Jo boš? Jo boš res našel? Kaj, če še ne veš, kaj točno hočeš v življenju? Kaj, če še nimaš točno zastavljenih ciljev? Kaj, če se še vedno hudo iščeš, iščeš stvari, ki bi ti nudile nek življenjski smisel, nek razlog za obstajanje? volunteers Prostovoljstvo bi lahko bilo eno izmed teh stvari. Pomoč sočloveku ti lahko na nek način osmisli življenje in celo nariše nasmeh nekomu na obraz. Mogoče celo na tvoj obraz. Prostovoljno delo se morda nekaterim zdi nesmiselno, vendar takšni ljudje ne vidijo širše slike. Biti prostovoljec in delati dobra dela je točno ta stvar, ki nam sploh daje določen smisel in energijo, da delamo dobro še naprej.

Kaja Bradeško, prostovoljka društva Prestop