Prednovoletna predstava za zaprte osebe

Društvo Prestop, ki z zaprtimi osebami in pristojnimi institucijami sodeluje v uresničevanju vizije sodobnega, humanega in resocializacijsko usmerjenega zaporskega sistema, je ob izteku leta 2012 v sklopu delavnic »Zate, zame, za nas« organiziralo prednovoletno predstavo za zaprte osebe.

Priprave na predstavo so stekle že v mesecu novembru 2012. Ker dejavnosti društva Prestop potekajo po načelu prostovoljne udeležbe in aktivne participacije posameznika, pri čemer je ključnega pomena upoštevanje potreb in želja udeležencev delavnic, so bile uvodne aktivnosti namenjene predvsem medsebojnemu spoznavanju udeležencev in oblikovanju skupnih interesov glede njihovega sodelovanja. V nadaljevanju delavnic so potekali organizacijski dogovori in iskanje najbolj učinkovite metode dela, ki bi zagotovila, da bi kljub časovni omejenosti na skupnih druženjih zaključna predstava čim bolje uspela. Padla je odločitev, da si delovna skupina porazdeli delo; del skupine se je odločil za izdelavo vabil, novoletnih voščilnic ter simboličnih darilc za občinstvo, drug del skupine, željan nastopanja na odru, pa je s polno paro začel pripravljati vsebinski del predstave. Hkrati je potekalo usklajevanje idej glede odrske scene, nastopajoče udeleženke pa so pridno vadile svoje točke tudi individualno, v svojem prostem času.

Z namenom, da bi združili prijetno s koristnim, so se prostovoljci društva Prestop odločili, da na eno izmed delavnic povabijo tudi dva ustvarjalca projekta Impro liga, delujočega v okviru Kulturno umetniškega društva France Prešeren Trnovo, in sicer Vida Sodnika ter Uršo Strehar Benčina. Pod njunim vodstvom in usmeritvami so se udeleženci delavnice preizkusili v svojih improvizacijskih sposobnostih, inovativnosti in spontanosti, kar so dobrodošle veščine tudi pri javnem nastopanju, ki jih je čakalo na zaključni prireditvi. Slednja je potekala dne 18.12. 2012, udeležile pa so se je tako zaprte osebe, katerim je bila predstava prvenstveno namenjena, kot tudi nekateri zaposleni v zavodu, med njimi ga. Sara Jerebic, ki je z društvom Prestop sodelovala pri pripravi in organizaciji delavnic, manjkala pa ni niti direktorica ZPKZ Ig, ga. Danijela Mrhar-Prelić.

Nastopajoče udeleženke so se izkazale v svojih pevskih sposobnostih, recitiranju in osebnih izpovedih, predvsem pa so dodobra izkoristile priložnost, da sebi in vsem ostalim prisotnim dokažejo, da je z nekaj dobre volje in lastne aktivnosti mogoče tudi produktivno izkoristiti čas, ki ga preživljajo v zavodu. Člani Impro lige; Juš Milčinski, Vid Sodnik ter Rok Bohinc so ob zaključku predstave še dodatno razvneli občinstvo in potrdili dejstvo, da učinki improviziranih odrskih prestav blagodejno vplivajo na telo in duha − tudi pri populaciji, ki sicer bolj poredko dobi dovolj dober razlog, da se čemu pristno nasmeji­­. Ob zavedanju, da radostno praznično vzdušje, h kateremu ljudje še posebej zavzeto stremimo v poslednjih dneh iztekajočega se leta, ni samoumevna, sodobnemu človeku lahko dostopna dobrina, so tovrstne zavodske aktivnosti, organizirane v želji preseganja ustaljenih tirnic posameznikovega življenja, še posebej zaželene. In če je to način, s katerim lahko ljudje stopimo drug drugemu naproti, se s tem razvedrimo in razbremenimo v še tako neugodnih okoliščinah, zakaj se ga ne bi posluževali?

Člani Impro lige

Člani Impro lige med predstavo v ZPKZ Ig (z leve proti desni): Juš Milčinski, Vid Sodnik, Rok Bohinc.

2 thoughts on “Prednovoletna predstava za zaprte osebe