Shizofren prispevek o shizofreni situaciji

Sodobne (ali so tudi napredne, se je vredno vprašati) oblike življenja in čas, ki ga porabimo za organizacijo le tega, od posameznika in posledično družbe, kateri pripada, terjajo tehten premislek o ciljih, načelih in vrednotah, za katere si prizadeva(mo). Ni dobro, če je refleksija osebnega in družbenega delovanja zgolj birokratski opravek in dolžnost, ki jo opravimo po liniji najmanjšega odpora. V kolikor je temu tako, je nepotrebna, saj ne prinaša nobenih novih spoznanj in nima moči, da uvaja spremembe na področje, ki ga zadeva. Za tistega, ki si prizadeva za načelno in etično delovanje, za tistega, ki vidi smisel v napredku in ne zgolj v oprijemanju vedno istega plota za desnim ovinkom, je dobro, če refleksijo postavi v središče svojega delovanja in ji nameni potreben čas in pozornost – šele na ta način refleksija postane orodje v naših rokah, s katerim lahko kujemo spremembe.

Continuous_Improv_diagram

 

A kot že ničkolikokrat poprej, v Društvu bijemo bitko z birokratizmom, ki bolj zaupa tistemu, kar je zapisano kot črno na belem, kot tistemu, kar se dogaja med ljudmi. Včasih se zdi, da se tisto, kar se dogaja med ljudmi, dogaja zgolj za potrebe birokracije – v stilu ”počistimo kuhinjo, da zadovoljimo kriterijem sanitarne inšpekcije”, medtem ko je kvaliteta in neoporečnost hrane, ki jo gost prejme na krožniku, postranskega pomena. Neljuba posledica takšnega delovanja med drugim rezultira tudi v tem, da se krhajo odnosi med ljudmi, pada kvaliteta storitev in izgublja se njihov prvovrsten namen obstoja.

Obdobje prehoda med starim in novim letom je nedvomno najmanj priljubljen čas za tiste, ki s(m)o odgovorni za pisanje poročil o vsem, kar se je in kar se ni, pa bi se moralo zgoditi tekom minulega leta. Še posebej obremenjeni s(m)o izvajalci socialno varstvenih storitev, saj naše delo ni merljivo s številkami, ki bi bile empirično preverljive. Zaradi tega dejstva se nas nemalokrat dojema kot tiste, ki zgolj bremenimo državni proračun, ne ustvarjamo profita v obliki denarnih valut in dvigujemo prah nad stvarmi, ki se povprečnega državljana, v kolikor z nami še ni bil v stiku, nič kaj dosti ne tičejo. Pa vendarle to ni zadosten razlog, da se diskreditira naše delo in v naših besedah ter dejanjih je moč, da se temu zoperstavimo ter slej ko prej dokažemo, da smo ljudje tisti, ki soustvarjamo našo družbo in smo odgovorni za njen dobrobit. Denar pa je in bi moral ostati zgolj sredstvo trgovanja med ponudniki in odjemalci storitev oziroma dobrin.

Shizofren položaj, v katerem se nemalokrat znajdemo delavci nevladnih organizacij, slej ko prej terja svoj davek. V kolikor razvijemo dovolj močne psihosocialne kompetence in obrambne mehanizme, lahko nekaj časa držimo glavo nad vodo in iščemo alternativne možnosti obstoja. Postanemo kot dvoživke, hodimo po kopnem, čeprav vemo, da lahko plavamo le v vodi. Vztrajamo, ker vidimo cilj, poti pa pogosto ne najdemo, ali pa vsaj ne vemo, kam vodi. Sestankujemo, razmišljamo, poskušamo in upamo, da se ne opečemo. Izpod naših tipkovnic nastajajo shizofreni prispevki o shizofrenih družbenih položajih in situacijah, katerim se ne čutimo več kos in občasno je edino, kar lahko storimo, to, da o njih spregovorimo.disorganized-schizophrenia-symptoms-01

Sternad Maša, društvo Prestop

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s